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Vegliamonte, 2018

Alba DOC
More info
  • Country of origin Italy
  • Region Piedmont
  • Hue Red wines, Garnet
  • Grapes Nebbiolo, Barbera
  • Drinking temperature 16 - 18°C
  • Allergen notice Contains sulphites
  • Article / Unit
  • 6x75cl
    Carton

Character

An exceptionally harmonious, rich garnet-red wine with a powerful bouquet of ripe dark berries, delicate clove and dried fruit aromas alongside fine cocoa and chocolate, with a trace of smoky notes. It is fresh and fruity, very soft and full-bodied on the palate, with a lengthy finish.

Wine type

Sweeter wines
Full-bodied wines
Lingering wines

Empfehlung

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Lorem ipsum dolor sit amet - Empfehler Daten
Tasting notes

Palate character i

Spinnennetz-Chart

Nose flavors

Berry Berry
2.75
Roasty Roasty
2.75
Spicy Spicy
2.75

Palate flavors

Fruity Fruity
3.5
Roasty Roasty
2.75
Spicy Spicy
2.5

Foodpairing

Our food pairing recommendations based on the typical character of the wine, flavours and aromas.

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Region

Piedmont

Das nordwestitalienische Piemont («am Fuss der Berge») liegt an den südlichen Ausläufern der Alpen. Die klimatischen Bedingungen sind anspruchsvoll: Es ist hier – abgesehen von der Gegend um die Poebene – deutlich kühler als im Rest Italiens. Kurze, trockene Sommer werden von nebligen Herbsten und sehr kalten Wintern abgelöst. Eine Herausforderung, der die piemontesischen Weinbauern erfolgreich begegnen: Neben der Toscana liefert das Piemont die meisten Spitzenweine Italiens mit unverkennbar vollmundigen, facettenreichen Aromen, die auf diese speziellen klimatischen Verhältnisse zurückzuführen sind. Es dominiert die rote Rebsorte Barbera, gefolgt von Dolcetto und Nebbiolo, aus der der berühmte Barolo gekeltert wird. Die Reben gedeihen zwischen 150 und 400 m ü.M. auf unterschiedlichen Böden – von lehmhaltig für ein vielschichtiges Bukett bis hin zu kalkreichen Sandböden, die eine kräftige Struktur im Wein begünstigen.


Producer/Brand

Vegliamonte

The Parusso family of Piedmontese winegrowers is passionately dedicated to advancing viticulture in the Alba region – with a wine that bears the name of the town. Production of Vegliamonte Alba DOC revives time-honoured traditions, at the same time combining them with innovative new techniques. The wine is composed of at least 85% Nebbiolo and 15% Barbera – a traditional blend that balances the Nebbiolo character with that of Barbera: it is called “Taglio all’albese”. The grapes are carefully harvested by hand in small baskets and processed using modern methods to produce an excellent, contemporary wine.

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